Ivóvíz-szolgáltatás

Ivóvíz-szolgáltatás

A nap 24 órájában egészséges ivóvizet szolgáltatunk felszín alatti mélyfúrású saját kutas rétegvíztermeléssel az ellátási területen élő lakosságnak. A Mosoni-Duna jobb partján lévő kiváló minőségű vízkészletet 1990 óta élvezhetik a fogyasztók. A kitermelt víz nagy tisztaságú és rendkívül jó ízű ivóvíz. A kutakból nyert vizet semmilyen tisztítási eljárásnak nem kell alávetni, közvetlenül a hálózatba szivattyúzható. Az ivóvíz összkeménysége német keménységi fokban (nk°) mérve átlagosan 14-15 nk°, így a közepesen kemény vizek közé soroljuk. A keménységet a vízben oldott ásványi anyagok (kalcium- és magnéziumsók, szulfátok, kloridok) mennyisége határozza meg. A víznek jobb az íze, és jótékonyabb hatású az emberi szervezetre, ha megfelelő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagok nagy mennyiségben károsak is lehetnek (ezért javasolja a szakirodalom az ásványvizek márkájának legalább hetenkénti váltását), azonban a feketeerdei ivóvízben jelenlévő ásványi anyagok mennyisége optimális, ezért nem okoz felesleges terhelést, illetve kockázatot. A kitermelt víz a szükségesnél kisebb koncentrációban tartalmaz jodidot és fluoridot, ezeknek az elemeknek a pótlását mesterséges úton kell és lehet pótolni. Jódozott só és fluoridos fogkrém vagy gyermekeknél fluorid tartalmú tabletta használata ajánlott. (Fluoridos tabletta esetén természetesen kérje ki háziorvosa tanácsát.)

A vízbázison alapkövetelmény, hogy a kutak környezetében a terület nem művelhető, azok védőterülettel ellátottak, az ökológiai sértetlenség adott, a víz tisztítására, kezelésére nincs szükség, krízishelyzet esetén az ideiglenes fertőtlenítés lehetősége biztosított.

Az ivóvízágazaton dolgozó kollégáink elhivatottságukkal és lelkiismeretes munkájukkal mindent elkövetnek azért, hogy a fogyasztók jó minőségű ivóvízzel történő ellátása folyamatosan biztosított legyen.

Az AQUA Szolgáltató Kft. jelenleg az alábbi települések ivóvíz-ellátását biztosítja:

Vízellátó rendszer

Mosonmagyaróvár ivóvízhálózata vegyes körvezetékes jellegű, ezen az alapnyomású hálózaton 4-6 bar nyomású vizet szolgáltatunk. A vízellátó rendszeren 1 db 2.000 m3-es magas tározó, és 2 db, az AQUA Szolgáltató Kft. által üzemeltetett nyomásfokozó található. A nyomásfokozók feladata a magas (4 emelet feletti) házak megfelelő nyomású vízzel történő ellátása. Az AQUA Szolgálatató Kft. kezelésébe a víztermelő üzemtől induló vízelosztó hálózat tartozik. Az általunk üzemeltetett vízvezeték-hálózat az ún. szolgáltatási pontig tart, ami a bekötési mérőt (korábbi elnevezéssel: főmérőt) jelenti. Az ezt követő vezetékszakasz az ún. belső rendszer, aminek fenntartása a fogyasztó feladata. Hozzávetőleg 15.000 db bekötési mérőn (más néven: főmérőn) keresztül juttatjuk el az ivóvizet fogyasztóinkhoz. A belső rendszeren található mellékmérők száma meghaladja az 5.000 db-ot. Az üzemeltetési területünkön a vízellátásba bekapcsolt lakosság aránya közel 100 %-os.

Dunakiliti vízműtelep

Dunakiliti, Dunasziget, Rajka, Bezenye, Feketeerdő – ezt az 5 települést a dunakiliti vízműtelep látja el minden nap egészséges, tiszta ivóvízzel. A telepen 2 db mélyfúrású kút üzemel, melyek 80-150 m mélységből hozzák fel a vizet. A kitermelt víz összetevői és tisztasága révén mindenféle fertőtlenítés és tisztítás nélkül kerülhet az ivóvízrendszerbe. A dunakiliti vízműtelep a Duna folyását tekintve üzemeltetési területünk legfelső víznyerő helye. Innen délkeleti irányba haladva a feketeerdei, majd a darnózseli vízmű következik, de alapvetően mindhárom egy azonos, dunai eredetű vízbázisból táplálkozik.

Feketeerdei vízbázis

Mosonmagyaróvár, Hegyeshalom, Jánossomorja, Levél, Újrónafő, Mosonudvar, Mosonszolnok, Várbalog és Albertkázmérpuszta települések közműves ivóvízellátását a feketeerdei víztermelő üzemünk biztosítja. A feketeerdei vízműtelepen 8 db nagykapacitású mélyfúrású kút üzemel, ezek 75-90 m mélységből kiváló minőségű vizet szolgáltatnak. A vízműtelep kapacitása 25.000 m3/nap.

Darnózseli vízműtelep

A Darnózselin található vízbázisból 11 település (Kisbodak, Püski, Dunaremete, Lipót, Darnózseli, Kimle, Károlyháza, Hédervár, Ásványráró, Halászi és Máriakálnok) lakosai számára biztosítjuk az egészséges ivóvizet, amely közel 12.000 ember ellátását jelenti. A 4 db mélyfúrású, 95-140 m mélységű kútból napi 5.150 m3 ivóvíz kitermelése engedélyezett. A kutakból kitermelt víz minősége I. osztályú, a szabványban előírtaknak megfelel, tisztítása nem szükséges. A vízbázis a szigetközi hordalékkúp középtáján helyezkedik el, ahol olyan kavicsos réteg található, amelynek vastagsága 300-700 m között van. Ezen kavicsréteg jó szűrőképességű, a benne tárolt víztömeg legnagyobb részben a Dunából származik.