Víztakarékossági praktikák

Víztakarékossági praktikák

Use this paragraph section to get your website visitors to know you. Consider writing about you or your organization, the products or services you offer, or why you exist. Keep a consistent communication style.

– Fogmosás közben zárjuk el a csapot, öblítsünk pohárból!

– Ügyeljünk arra, hogy sose csöpögjön a csap! A csöpögő csapokat javíttassuk meg!

– Csak teli mosógépet és mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működik! Egy-egy mosás és mosogatás alkalmával 20-40 liter vizet használ fel a gép.

– Fürdés helyett inkább zuhanyozzunk! Egy zuhanyozás alkalmával 20-40 liter vizet használunk el, míg a kádban fürdéshez egy-egy alkalommal kb. 100-150 litert engedünk ki.

– Lehetőleg használjunk víztakarékos víztartályt! 10 liter vizet is megspórolhatunk lehúzásonként!

– A folyóvizes mosogatás pazarló. Töröljük át nedves, mosogatószeres szivaccsal az edényeket, majd öblítsük el azokat!

– A konyhában ajánlatos a többaknás, esetleg több vízvételezési helyű vizesblokk kialakítása. A legkisebb egy-két személyes háztartásban is vízmegtakarítást jelent, ha kétaknás a konyhai mosogató. Célszerű a mosogatásra váró edényeket előáztatni állóvízben, de mindig alakítsuk ki a kétfázisú mosogatás (mosogatás és öblítés) feltételeit.

– A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztogatását is állóvízben célszerű kezdeni.

– Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket mulcsozzuk, azaz takarjuk (pl.: avar faforgáccsal). Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség.

– Kisebb kerteket, balkonokat vagy a nagyobb kertek egyes részeit beültethetjük szárazságtűrő sziklakerti növényekkel – ezek kevesebb vizet igényelnek.- Víztakarékosság érdekében csökkentsük a vécétartály hasznos térfogatát: tegyünk bele nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot!

– Ha megteheti, gyűjtse össze az esővizet, és használja öntözésre. Nemcsak vizet spórol, hanem a virágoknak is jót tesz.

– Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás.

– Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, így hatékonyabbá válik az öntözés.

– Az úszóbólyás WC-tartályok úszója állítható úgy is, hogy kevesebb vizet fogyasszon egy-egy lehúzásnál.

– Ahol elég magas a hálózati víznyomás, használjunk tartály nélküli vízöblítőcsapot!

– A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében zuhanyra és a kézmosó csapra szereljünk víztakarékos rózsát! A kézi zuhanyra is érdemes víztakarékos rózsát, zuhanyváltót és áramláskorlátozót szerelni. Ezek segítségével a zuhanyzáshoz felhasznált víz mennyisége jelentősen csökkenthető anélkül, hogy a zuhanyozás vagy kézmosás komfortérzete romlana.

– A csapokra célszerű aerátos csapvégeket tenni. Ezek a vízhez levegőt kevernek, és így kevesebb víz is elég például egy kézmosáshoz.

– Az egykaros keverőcsap gazdaságosabb, mintha hagyományos hideg-meleg csapokkal folyatnánk addig a vizet, míg nem sikerül a megfelelő hőmérsékletű keveréket beállítani.