Ásványvíz vagy csapvíz?

Ásványvíz vagy csapvíz?

Az elmúlt két évtizedben divattá vált a palackozott ásványvizek fogyasztása. Kereskedelmi adatokon alapuló becslések szerint ma a magyar családok évente átlagosan 70 ezer forintot költenek műanyag palackba csomagolt vizekre, mert azt gondolják róluk, hogy feltétlenül tisztábbak és egészségesebbek, mint a vezetékes ivóvíz. Az ilyen több milliós reklámkampányokkal sulykolt állítás olykor igaz, más esetekben viszont korántsem. Ásványvíznek nevezünk minden olyan vizet, amelyben egyes ásványi összetevők töménysége meghalad egy meghatározott értéket. A közhiedelemmel ellentétben az ásványvíz nem ivóvíz, hiszen az ivóvíznek lényegesen szigorúbbak a minőségi előírásai, mind biológiai, mind bakteriológiai szempontból. Az ásványvizekben oldott különféle sók mennyisége eltérő. Fogyasztásukkal olyan ionok jutnak nagyobb koncentrációban a szervezetünkbe, amelyek általában hasznosak, de akár árthatnak is. Több ásványvizes palackra érdemes lenne felírni: alkalmazás előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Ami az ásványvíz fogyasztása mellett szól:

– gazdag ásványianyag-összetétele miatt élettani hatása egy egészséges ember számára kedvező lehet

– tiszta vízbázisból származik

– nem tartalmaz klórt

– egyes ásványvizek íze nagyon kellemes

Ami az ásványvízfogyasztás ellen szól:

– Egy liter vezetékes ivóvíz 20 fillérbe kerül, ugyanennyi palackozott ásványvíz 30-150 forintba.

– Magas vérnyomás és számos más betegség esetén fogyasztása nem javasolt.

– Az ásványvizek minőségét palackozáskor ellenőrzik, utána azonban már nem. Mivel az ásványvizeket nem fertőtlenítik, ezért nem tudható, hogy hónapokkal később kibontva milyen baktériumokat tartalmaz egy palack buborékmentes ásványvíz (a szénsavas ásványvízben a baktériumok nem tudnak elszaporodni).

– Az emberi szervezetnek nincs szüksége szénsavra. Amellett, hogy puffaszt, egyes orvosi vélemények szerint károsan hat a csontképződésre.

– A csomagolásként használt polietilén-tereftalát (PET) palackok lebomlási ideje 300 év. Nem csak környezetszennyezőek, de a bennük tárolt folyadékban kimutatható a gyártásuk során alkalmazott mérgező fém, az antimon.

– A palackozott víz szállítása, raktározása, a PET-palackok előállítása, majd összegyűjtése és ártalmatlanítása összességében súlyosan terheli a környezetet.

– Ha valóban ásványvíz az ásványvíz, vagyis teljesen zárt mélységi vízbázisokból származik, akkor az exponenciálisan növekvő ásványvízfogyasztás ezeket örök időkre kimeríti.

– Mindezeket érdemes figyelembe vennünk, mielőtt eldöntjük mit is iszunk.

Az AQUA Kft. által szolgáltatott ivóvíz:

Fogyasztóink a feketeerdei vízbázis ivóvizét fogyasztják. A feketeerdei vízműtelepen kitermelt víz rendkívül jó minőségű, a szabványban előírt értékeket messze túlteljesíti! A jód és a fluor kivételével minden ásványi anyag kellő mennyiségben megtalálható benne, amire az emberi szervezetnek az egészséges élethez szüksége van. Ezeknek az elemeknek a pótlását mesterséges úton kell és lehet pótolni. Jódozott só és fluoridos fogkrém vagy gyermekeknél fluorid tartalmú tabletta használata ajánlott (fluoridos tabletta esetén természetesen kérje ki háziorvosa tanácsát). A felszínre hozott víznél sem kémiai sem pedig mechanikai tisztításra nincs szükség, rögtön a hálózatra csatlakoztatható. A vízminőséget havonta ellenőrzi az ÁNTSZ és az AQUA Kft. laboratóriuma is. A tiszta és nagy mennyiségű ivóvíz garanciája a vízbázis alatt elterülő helyenként 300 méter vastagságot is meghaladó kavicsréteg.