A víz keménysége

A víz keménysége

A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) is kifejezhetjük. Egy német keménységi fok 10 milligramm/liter kalciumoxiddal egyenértékű kalcium és /vagy magnézium ionnak felel meg. Keménysége alapján a vizet négy kategóriába soroljuk:

0-7 nk° – nagyon lágy víz (5 nk° alatti lágy vizet nem lehet szolgáltatni)

7-14 nk° – lágy víz (a legtöbb rétegvíz ebbe a kategóriába esik)

14-21 nk° – közepesen kemény víz (a háztartási gépek gyártói 16 nk° felett már keménynek ítélik a vizet)

21 nk° felett – kemény víz (az összes karsztvíz ide tartozik)

35 nk° felett – vezetékes víz nem szolgáltatható háztartási célokra

Az AQUA Szolgáltató Kft. szolgáltatási területén az ivóvíz összkeménysége átlagosan 14-15 nk°, így a közepesen kemény vizek közé soroljuk.

Ivóvizünk pH értéke: 8,33 – enyhén lúgos kémhatású.

A kemény víz előnyei

Orvosilag bizonyított tény, hogy a kalcium, mely a víz keménységének egyik okozója, rendkívül fontos a csontok és a fogazat épségének megőrzésében, valamint nélkülözhetetlen a vér alvadásánál. Egy felnőtt embernek naponta 800 mg kalciumra van szüksége, hiánya a fogazat leromlásához, csontritkuláshoz és vérzékenységhez vezet.

A keménység másik összetevője a magnézium, mely az idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet. Naponta 300-400 mg-ra van szükségünk belőle. Ha szervezetünkből hiányzik, fáradékonyságot érzünk, és teljesítményünk csökken. Emellett a magnézium hiánya az artériák szűkülését, és szívinfarktus kialakulását is okozhatja.

A kemény víz hátrányai

A kemény víz kedvezőtlen hatása, hogy a vízben lévő kalcium és magnézium a víz melegítésekor a háztartási gépek és berendezések belső falára rakódik. További hátrány, hogy kemény víz esetén a mosógép „éhesebb” a mosóporra. E jelenséget azonban a vízlágyító szereket ajánló reklámok túlhangsúlyozzák.